Nyomtat
PDF

Bambuszok gondozása

A bambuszok rendkívül tápanyagigényes növények. A kifejlett bambuszliget néhány hónapos vegetációs idő alatt, általában 35-60 nap alatt, akár 4-10 méter magas 3-10 cm szárvastagságú hajtásokat képes produkálni. Ez a rendkívüli produkció hihetetlen mennyiségű szervesanyag-felhasználást tesz szükségessé. Az első trágyázást mindig a növény ültetésekor végezzük. Ezután még egy-két évig lehet egyre nagyobb sugarú körben ásással talajba juttatni a szerves trágyát, de utána viszont csak fejtrágyázás és esetleg lombtrágyázás jöhet számításba, mivel a kialakuló rizómarendszer a talajművelést lehetetlenné teszi. Nagyobb bambuszos területeket kétévente szükséges megtrágyázni. A legalkalmasabb szerves trágya a marhatrágya, szárított marhatrágya. Különböző szakirodalmak a négyzetméterenként kijuttatott trágyamennyiséget 15-25 kg-ban határozzák meg. Amennyiben összetett műtrágyát alkalmaznánk, úgy arra kell törekedni, hogy a nitrogéntartalom a kétszerese legyen a foszfornak és káliumnak. A trágyázás legmegfelelőbb ideje az őszi hónapokban vagy tél elején van, semmiképp ne a rügyfakadás idején, mert a felszínre törő hajtások sérülékenyek. Trágyázáskor ajánlatos talajfertőtlenítővel beszórni a trágyát, hiszen a zsenge rizómákat nagyon kedvelő lótücskök és lárvái a trágyában élnek és elszaporodva gondot okoznak.

Öntözés

A bambuszok nem csak a tápanyagot, hanem a vizet is kedvelik. A vízigény a táplálékigénnyel szoros kapcsolatban van, de a sűrű lombozat és a sekély gyökerezés is fokozza a vízfelhasználást. A bambusz minden szervében jelentős mennyiségű vizet találunk. Bárhol átvágva a szárakat, rizómákat, mindenhol csepegő víz jelenik meg. Az öntözésre bármilyen víz felhasználható, ami nem szennyezett, káros anyagokat nem tartalmaz. Az öntözést szélszerű a kora est vagy hajnali órákra időzíteni és inkább ritkábban – alaposan, mint naponta végezni. Az öntözés akkor eredményes, ha bőségesen beáztatjuk a talajt 20-25 cm mélységig és nem naponta kis mennyiséget locsolunk ki a tövek köré. (A csepegtető rendszer nem megfelelő, mert nem ad elegendő vízmennyiséget a terület lefedésére.) Alkalmanként ellenőrizzük a talajnedvességet legalább 10 cm mélységig. Ha a talaj 10 cm-nél száraz, akkor nem jut le elég víz a gyökérhez. Ez különösen fontos az első 2-3 hónapban az átültetés (telepítés) után. Alapszabály: Ha a levelek hosszában oldalra görbülnek, az azt jelenti, hogy a bambusz szorult helyzetben van és nem kap elég vizet. Ha a levelek lekonyulnak, túl sok vizet kap és/vagy nem jó a vízelvezetés.

Téli fagyvédelem

Téli takarásra a fűrészpor, faforgács, faapríték, kéregőrlemény a legalkalmasabb. Ezek a természetes anyagok a vegetációs időben is ott maradhatnak a tövek alján, sőt humifikációjuk kedvezően befolyásolja a talaj szervesanyag-tartalmát és szerkezetét. Védenek a túlzott mértékű gyomosodás ellen és a vízháztartást is kedvezően befolyásolják. A takarás vastagsága 25-40 cm legyen. A téli takarást október végén vagy novemberben kell végezni, a kétévenként esedékes szerves trágya kiszórásával egy időben. A fagyvédelem fontos eszköze lehet a locsolás. Ha több napon keresztül melegebb, de legalább fagymentes idő van, érdemes alaposan beöntözni a növényeket (a szárakat és a leveleket ne).

Tisztítás

A szárak általában 6-8 évig élnek és 5-6 évig táplálják a rizómákat levelükben készített táplálékkal. Utána még évekig megtartják leveles hajtásaikat, de fotoszintetikus termékeik a rizómákba már nem jutnak el. Végül színük teljesen kifakul, faluk elvékonyodik és kiszáradással fejezik be életfunkciójukat. Amikor a szárak elérték az 5-6 éves kort, célszerű kivágni őket. Ezt nem csak az alapfunkció megszűnése miatt kell megtenni, hogy a bambusztövek szellősek, levegősek legyenek és hogy az új hajtások még több fényhez jussanak. A tisztító vágást késő ősszel, illetve tél elején kell elvégezni. Az első tisztítást követően legalább kétévente el kell végezni ezt a munkálatot. A tisztítóvágás során kitermelt 5-6 éves szárak rendelkeznek a legkedvezőbb fizikai és technológiai tulajdonságokkal, mint szilárdság, hajlíthatóság, rugalmasság. Érdemes felhasználni legkülönfélébb célokra, pergolának, horgászbotnak, növényi támasztékoknak vagy akár dekorációnak is.